Olej z wiesiołka jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – kwasu linolowego (LA) oraz gamma-linolenowego (GLA), ponadto kwasu oleinowego, palmitynowego i stearynowego. Olej z wiesiołka bogaty jest także w fitosterole, białko bogate w aminokwasy siarkowe i tryptofan, enzymy, witaminę E, cynk, selen, magnez i wapń – ten niezwykły skład sprawia, że wiesiołek jest jedną z cenniejszych roślin .
Właściwości zdrowotne: Olej z wiesiołka wspomaga trawienie ułatwiając ty samym odchudzanie. Kwasy zawarte w oleju z wiesiołka inicjują produkcję enzymu delta-6-desaturaza, który to pomaga przy problemach skórnych takich jak trądzik czy nawet łuszczyca. Olej z wiesiołka dzięki zawartości kwasu gamma-linolenowego oraz kwasów z grupy omega ma działanie odtruwające oraz zapewnia ochronę układu odpornościowego przed schorzeniami płuc, oskrzeli, gardła, oczu, nabytą alergią cz y astmą. Zawarte w oleju z wiesiołka kwasy poprawiają przepływy krwi w naczyniach krwionośnych oraz redukują ciśnienie przeciwdziałając zawałowi serca i udarowi mózgu. Olej z wiesiołka obniża poziom złego cholesterolu przez co zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy.
Stosowanie: Olej z wiesiołka może być stosowany jedynie na zimno, najlepiej doustnie od 2,5 do 5 ml dziennie w trakcie posiłku. W celu wzmocnienia włosów czy też poprawy stanu skóry może być stosowany zewnętrznie bezpośrednio na skórę lub włosy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz