Olej Rydzowy tłoczony jest na zimno z ziaren lnicznika siewnego (camelina sativa) znanego także jako lnianka, lennica, judra, rydz czy rydzyk. Kolor oleju jest uzależniony od tego czy jest on tłoczny z jarej czy ozimej odmiany lnianki i może być złocisty, czerwownozłocisty lub zielonozłocisty. Smak Oleju Rydzowego jest dość charakterystyczny – cebulowo – orzechowy z nutą goryczy, delikatnie korzenny. Olej ten w 90% składa się z korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zaś większość z nich stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone (kwas alfa-linolenowy) a 34% kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Ponadto Olej Rydzowy zawiera witaminę E
Właściwości zdrowotne:
Olej Rydzowy poprzez zawarte w nim NNKT wpływa pozytywnie na funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego, a także wzroku. Spożywany w odpowiednich ilościach zapobiega problemom z pamięcią i koncentracją, a także ma dobroczynny wpływ na zahamowanie rozwoju depresji, cukrzycy typu 2 i otyłości. Dzięki zawartości NNKT Olej Rydzowy ma wpływ na obniżenie „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów przez co zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz chorobom serca.
Stosowanie: 1 łyżeczka dziennie. Olej Rydzowy ma także szerokie zastosowanie w kuchni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz