Olej ten tłoczony jest z całych, nieprażonych pestek dyni. Ma on charakterystyczny orzechowy smak i zapach oraz bardzo ciemny zielony kolor. Olej z pestek dyni zawiera witaminy A, E, B1, B2, C, niacyne, piroksen oraz Witaminę H. Ponadto jest bogaty w takie minerały jak żelazo, fluor, jod, potas, wapń, magnez, sól, fosfor, selen i cynk. Jest on także źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i związków blokujących DHT, takich jak betasitosterol oraz delta-7-sterine. Olej z pestek dyni składa się w 18,8% z nasyconych kwasów tłuszczowych, resztę zaś stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycone i wielonienasycone).
Właściwości zdrowotne: Olej z pestek Dyni polecany jest szczególnie w profilaktyce schorzeń prostaty, gdyż zawarte w nim fitosterole prowadzą do obniżenia poziomu DHT, a tym samym do zmniejszenia masy gruczołu krokowego. Olej z pestek dyni stosowany jest także w walce z pasożytami układu pokarmowego, gdyż zawarte w w nim alkaloidy uszkadzają ich układ nerwowy oraz przyspieszają proces usuwania pasożytów z organizmu wraz z substancjami toksycznymi.
Olej z pestek dyni ma także swoje zastosowanie w kosmetyce – wmasowany w skórę nawilża ją, poprawia napięcie, spłyca zmarszczki i wspomaga walkę z trądzikiem. Ponadto regularne wcieranie oleju wspiera kuracje antycellulitowe oraz pomaga uporać się z bliznami i rozstępami.
Stosowanie: Olej pestek Dyni należy stosować jedynie na zimno – najlepiej łyżeczkę dziennie na czczo rano. Olej można stosować także zewnętrznie – wcierając w skórę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz